Winterposteleinpesto

Winterposteleinpesto

Op de zelfplukboerderij ‘Het Polderveld’ staat de winterpostelein er prachtig bij. Dit kleine, frisgroene plantje is rijk aan vitaminen en mineralen en wordt dikwijls als superfood omschreven. Het blad, de steeltjes en zelf de bloemen zijn eetbaar. Zacht van smaak, lekker rauw, in soep en wokgerechten. Ik heb ze vandaag verwerkt in mijn pesto. Deze geslaagde versie moet zeker niet onderdoen voor de klassieke pesto met basilicum.

Lees meer

Tiramisu

Tiramisu

Dit recept heb ik van onder het stof gehaald! Het dateert al van in de tijd dat het hier bij ons nog niet was ingeburgerd en je nog vele gasten aangenaam mee kon verrassen.

Tiramisu! Iedereen kent het en de meesten onder ons hebben dit al meerdere malen klaargemaakt. Geen haar op mijn hoofd die dacht dat ik dit nog ging bloggen. Tot zoonlief en vriendin vorig week, na het maken van een veel te lang geleden tiramisu de loftrompet staken!
Al vele tiramisu’s gegeten, maar nog geen enkele geproefd die jouw recept evenaart. Leuk dit te horen, al weet ik wel dat smaken verschillen.

Het geheim is in de eerste plaats de lepelkoekjes, ik gebruik altijd Pavesini. De echte Italiaanse koekjes te koop in Italiaanse voedingswinkels. Ook in de Carrefour zijn ze dikwijls te vinden. Je kan ze natuurlijk met de lepelkoekjes van bij ons maken, maar het resultaat is niet hetzelfde. Punt twee (ik voel me nu net SOS piet), de koekjes zeer vlug onderdompelen in de koffie en het overtollige vocht goed laten afdruipen. Ik hou niet van zompige koeken. En tot slot voeg ik er, in tegenstelling tot veel andere recepten, geen opgeklopte room aan toe. Zo blijft de lekkere smaak van mascarpone behouden.

Lees meer

Gevlochten sinaasappelbrood met chocolade

Gevlochten sinaasappelbrood met chocolade

Door het samenbrengen van twee eerder geposte recepten creëerde ik een nieuw luxebrood. Dit fantastisch, feestelijke, gevlochten sinaasappelbrood met chocolade was meteen een schot in de roos.

Lees meer

Stoofpotje van wintergroenten en kikkererwten

Stoofpotje van wintergroenten en kikkererwten

Met het stoofpotje van wintergroenten kan je alle kanten uit en eindeloos variëren. Je hoeft je dus zeker niet vast te pinnen op het recept. Enkel de hoeveelheid van de groenten moeten min of meer in verhouding blijven. Zoete aardappelen, pompoen, spinazie, bloemkool, … het kan allemaal. Ideaal om de restjes die in de koelkast zijn blijven liggen hierin te verwerken. Ik serveer er altijd couscous bij met gele rozijnen of stukjes gedroogde abrikozen.

Lees meer

Citroentaart met meringue

Citroentaart met meringue

Lemoncurd! Lang gezocht naar de ideale balans tussen zoet, zuur en vet. Heb je een thermomix dan is deze lemoncurd in een wip klaar. Met een beetje meer geduld kan het ook op de klassieke manier.

Lees meer

Kip Korma

Kip Korma

Een traditionele kip Korma bevat zeer weinig groenten. Vandaar dat ik er mijn eigen draai aan heb gegeven. Niet meer authentiek, maar wel boordevol groenten. Ik serveer er altijd basmati- of jasmijnrijst, naanbrood en raita bij.

Lees meer

Naanbrood

Naanbrood

Heb al verschillende recepten van naanbrood uitgeprobeerd. Met gedroogde gist, met bakpoeder, met of zonder yoghurt… Deze versie is een amalgaam van verschillende recepten wat resulteerde in een lekker knapperig naanbrood. In de meeste warenhuizen kan je nu naanbroden kopen. Totaal anders dan de vers gebakken , maar toch zeker een goed alternatief.

Lees meer

Knolselder in remouladesaus

Knolselder in remouladesaus

Het moet niet altijd complex zijn! Vandaar dit eenvoudig recept met een net uit de grond gehaalde knolselder. Een manier om deze knol lekker rauw te verwerken.

Lees meer

Cannelés Bordelais

Cannelés Bordelais

Het typisch koekje uit de streek rond Bordeaux. Ze horen gekarameliseerd te zijn aan de buitenkant en moelleux aan de binnenkant met een vleugje rum. Meestal worden ze heel donker gebakken, zelfs een beetje verbrand. Al heb ik hier mijn bedenkingen bij. De vormen voor cannelés zijn oorspronkelijk gemaakt van koper (duur in aankoop) en worden ingevet met bijenwas. Tegenwoordig heb je ook de siliconen vormen. Gewoon formaat of mini. Vet ze in met cacaoboter of bakspray. Dit bevordert het karameliseren. Het is een wispelturig deeg en heb verschillende recepten uitgeprobeerd om uiteindelijk tot een mooi en lekker resultaat te komen.

Lees meer