Rozijnenbrood of Kramiek

Rozijnenbrood of Kramiek

Vier rozijnenbroden of kramiek, zoals we ze bij mij thuis altijd noemden, net uit de oven gehaald. Het water komt me al nu al in de mond! De dag zelf eet ik ze graag vers natuurlijk, maar morgen zal ik een dikke snee kramiek toasten. Een beetje goeie boter op het warm geroosterde brood laten smelten. Zalig!!!

Lees meer

Feta Marinata

Feta Marinata

Dit is voor mij ’Summer on a plate’. Fetakaas gecombineerd met friszure groentjes! In de zomer wordt dit bij ons thuis regelmatig op tafel gezet als aperitiefhapje. Maar je kan het evengoed met wat gemengde sla en geroosterd brood als lunch serveren.

Lees meer

Citroencake

Citroencake

Verwen je gasten met deze overheerlijke citroencake. Succes gegarandeerd. Een smeuige cake zonder boter. Jawel, je leest het goed! Geen klomp boter die we meestal in een cake terugvinden. Neem vlug een kijkje hoe het wordt gemaakt.

Lees meer

Hijiki met tuinbonen en tataki van tonijn

Hijiki met tuinbonen en tataki van tonijn

Hijiki: een fantastische ontdekking! Een tijdje geleden had ik tataki van tonijn met hijiki en tuinbonen gekocht in een nieuwe traiteurzaak ‘Les Délices d’Emilie’ in Knokke. In de etalage vielen de knalgroene tuinbonen in contrast met de donkere hijiki onmiddellijk op. Het smaakte superlekker. Het recept had ik al min of meer in gedachten, maar moest het ook nog daadwerkelijk uitproberen. Alleen nog wachten tot ik in ‘Het Polderveld’ de eerste tuinbonen kon plukken… Hijiki is een zeewier en groeit in het wild op rotsachtige kustlijnen rond Japan, Korea en China. Het is rijk aan essentiële mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium en bevat veel voedingsvezels.

Lees meer

Pasta alla norma

Pasta alla norma

Een pasta op de zomerse toer. Deze Siciliaanse combo aubergines-tomaten-ricotta geeft een pasta ‘alla norma’. Brengt het hele jaar door de zon in de keuken.

Lees meer

Simpel slaatje met appeltjes

Simpel slaatje met appeltjes

De allereerste keer dat ik een kropsla gecombineerd met stukjes appel at staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. 1973 in Colmar, op bezoek met mijn ouders bij ons vroeger buurmeisje. Toen dit slaatje op tafel kwam was ik als klein meisje zeer sceptisch. Wie mengt nu appel in sla! Maar eens geproefd was ik onmiddellijk verkocht en verknocht. Na al die jaren komt deze simpele salade nog regelmatig op tafel. Met mijn mosterdvinaigrette en extra groene kruiden heb ik er een hedendaagse versie van gemaakt. Een lekker en fris bijgerecht voor een zomerse barbecue of bij een stukje gebakken vis.

Lees meer

Gemarineerde aardbeien met citroensorbet

Gemarineerde aardbeien met citroensorbet
Een eenvoudig en gemakkelijk te maken zomers dessert. Heb je geen ijsturbine, koop dan een goede kwaliteitsvolle citroensorbet. Sorbet, maar ook ijs, is het lekkerst vers uit de ijsturbine. Daarom bewaar ik deze niet veel langer dan een week en dan kan je gerust het bindmiddel weglaten. Serveer sorbet of ijs niet te koud, de smaken komen beter tot hun recht. Haal ijs of sorbet zeker 15 minuten of wat langer uit de vriezer alvorens op te dienen.

Lees meer

Aardbeientaart

Aardbeientaart

De zoete aardbeien hingen deze morgen nog aan de struiken in onze tuin. Nu liggen ze te blinken op mijn zomers taartje!

Lees meer

Gemarineerde radijzen

Gemarineerde radijzen

Radijzen kan je niet alleen uit het vuistje of op een boterham met platte kaas eten, maar ook gemarineerd krijgen ze een extra dimensie. Deze radijsjes kan je als hapje bij het aperitief serveren. Ik gebruik ze vaak in combinatie met rauwe vis. Bij een tartaar van tonijn of een tataki van zalm.

Lees meer

Piémont

Piémont

Van bakken word ik ongelooflijk blij. Dit is voor mij pure ontspanning , mijn zen moment! Ook moeilijke, bewerkelijke taarten ga ik niet uit de weg. Steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en de lat voor mezelf wat hoger leggen. Piémont: een taart van Joost Arijs was vandaag de challenge! Deze taart heeft maar liefst 5 verschillende lagen en afgewerkt met chocoladedecoraties. Heel ambitieus, ik weet het. Zelf heel eventjes overwogen om er een laag van tussen te halen. Zeker niet doen, alle lagen samen vormen een harmonieus geheel. Bij het degusteren van deze Piémont werden we er met zijn allen aan tafel een beetje stil van. Geen vijs los om meer dan 3 uur in de keuken te staan, dan kan je natuurlijk ook bij Joost Arijs deze taart kopen.

Lees meer