Pensées

Pensées

Pensées: niet zomaar een frangipannegebak. Wel verrijkt met in rum gemarineerde rozijntjes en bedekt met abrikozenconfituur en fondantsuiker. Dit gebak kocht je vroeger in Knokke bij patisserie Gaelens, maar is nu niet meer te vinden.

Lees meer

Hachis Parmentier met knolselder en fijngehakt van Greenway

Hachis Parmentier met knolselder en fijngehakt van Greenway

Zoek je inspiratie voor een vegetarisch gerecht waar ook de fervente vleeseter met volle teugen kan meegenieten? Dan is deze hartverwarmende Franse klassieker ‘Hachis Parmentier’ een voltreffer. Het ‘Fijngehakt’ van Greenway is niet alleen lekker, maar ook heel handig in gebruik. Je hoeft het product niet te ontdooien en ook niet aan te bakken. Liever geen knolselder? Vervang die dan door geblancheerde spinazie of gestoomde bloemkoolroosjes.

Lees meer

Gevulde sweet dumpling pompoen met chili sin carne

Gevulde sweet dumpling pompoen met chili sin carne

Chili sin carne met of zonder sweet dumpling pompoenen, maar wel met Greenway fijngehakt. Een plantaardig alternatief voor rul gehakt op basis van erwtenproteïnen. Kant en klaar, onnodig te ontdooien of vooraf aan te bakken.

Lees meer

Peterseliewortelsoep

Peterseliewortelsoep

De soep van de dag is een hartverwarmende crèmesoep van peterseliewortel zonder toevoeging van room. De peterseliewortel of soms ook wortelpeterselie genoemd is familie van de peterselie. Lijkt op een kleine pastinaak, maar is witter van kleur. Het heeft een zachte, zoete smaak en zorgt na het mixen van de soep voor een romige toets. Het groene blad kan je gebruiken om de soep te garneren, deze heeft alleen minder smaak dan de platte - of krulpeterselie.

Lees meer

Gebrande wortel met misomayo en panko

Gebrande wortel met misomayo en panko

Momenteel ben ik volop aan het experimenteren met miso. Miso is afkomstig uit de Japanse keuken en wordt gemaakt met onder andere gefermenteerde sojabonen. De witte misopasta zou de meest toegankelijke zijn. Het wordt weleens de vijfde smaak of umami genoemd. Een verrassend, origineel aperitiefhapje.

Lees meer

Zuurdesem stokbrood

Zuurdesem stokbrood

De queeste naar het ultieme zuurdesem stokbrood heeft mij een winter lang aan de slag gehouden. Na het uitproberen van menig recept, verschillende methodes voor het vormen van de broden en diverse soorten bloem ben ik er uiteindelijk in geslaagd de éénkoppige jury te overtuigen met grootste onderscheiding. Mijn wederhelft is fanatiek liefhebber van de echte ‘baguette au levain’.

Lees meer

Gekonfijte look

Gekonfijte look

Gekonfijte look heb ik altijd in de koelkast staan. Handig in gebruik en verfijnder van smaak dan de verse en gedroogde tenen look.

Lees meer

Mini Berlijnse bollen

Mini Berlijnse bollen

Een Berlijnse bol smullen op het strand roept bij mij jeugdherinneringen op. Een halve eeuw geleden enkel verkrijgbaar tijdens de zomermaanden op de dijk en op het strand. In de bakkerijen zag je ze nauwelijks of niet. Verkopers zwoegend door het zand, gekleed in witte uniformen met bijhorende pet, hoorde je al in de verte brullen ‘Boules de Berlin of Boules de l’Yser’. Als ik na lang zeuren toch zo’n gefrituurd gebak gevuld met abrikozenconfituur of banketbakkersroom mocht verorberen had ik als klein meisje na enkele happen genoeg. Vandaar mijn voorkeur voor de mini Boules de Berlin.

Lees meer