Wilde rijst / edamame / baby-aubergines met miso / pickled daikon

Wilde rijst / edamame / baby-aubergines met miso / pickled daikon

Mijn variant van een veggie Poké bowl ‘Japanse stijl’. Wilde rijst is eigenlijk geen rijst, maar een grassoort. Het zijn zaadjes van een waterplant. Groeit van nature in zuivere meren en stromen. Rijk aan vezels, eiwitten, vitamine B en glutenvrij. De bereidingstijd is veel langer dan bij rijst. De korrels hebben na het koken nog steeds veel bite en smaken nootachtig. Bovendien zijn deze slanke, zwartbruine zaden een streling voor het oog. In dit recept gebruik ik ‘Organic wilde rijst-Canadian Lake’ van Zuiderzee.

Lees meer

Ouderwetse appelcake

Ouderwetse appelcake

Na 40 jaar is dit simpel recept van deze ouderwetse appelcake nog altijd actueel. In de hotelschool Spermalie leer je bij Mw Descheemaker nog steeds deze klassieker maken. Het krokante korstje zorgt voor een extra toets en is het lekkerst de dag zelf. Eénmaal je de cake inpakt, verdwijnt jammer genoeg het krokante aspect. Dus vlug opsmullen zou ik zeggen!

Lees meer

De Greenway burger 'classic style'

De Greenway burger 'classic style'

De vegetarische Beyond burger moet niet meer geïntroduceerd worden, deze is bij ons al voldoende ’ingeburgerd’. Maar kennen jullie de Greenway burger al? Won de prijs van beste product van het jaar. Lokaal gemaakt van erwtenproteïne en 100% CO2-neutraal. Super lekker!

Lees meer

Vijgenconfituur

Vijgenconfituur

Toen Anne, een verre buurvrouw, vorige week plots aan mijn voordeur stond met een zak bomvol prachtige vers geplukte vijgen was dit mijn klein geluk. Dezelfde avond kwam Luc heel enthousiast thuis met een doos vol overheerlijke vijgen gekregen van Paul. Het werd ons groot geluk. We konden er naar hartelust van smullen en bovendien ook nog confituur maken! Bedankt aan jullie tweetjes en ook aan alle andere schatten van mensen die met veel plezier een deel van hun oogst met ons willen delen. Een hartverwarmend en fijn gebaar.

Lees meer

Vietnamese pannenkoeken gevuld met paksoi en scampi, Bánh Xèo

Vietnamese pannenkoeken gevuld met paksoi en scampi, Bánh Xèo

Bij Little V, het Vietnamees restaurant in Rotterdam met een authentieke keuken, heb ik voor het eerst geproefd van Bánh Xèo of Vietnamese pannenkoek. Een dun gebakken pannenkoek gemaakt van rijstmeel met een beetje kurkuma voor de mooie kleur. De vulling van deze Vietnamese pannenkoekjes bestaat veelal uit scampi’s en varkensvlees. Maar is ook lekker met gebakken stukjes kip. Met enkel krokant gebakken groenten maak je er een vegan versie van. Serveer hier dan een zoete chilisaus bij in de plaats van de vinaigrette. Je neemt een stukje pannenkoek wikkel dit samen met wat kruiden in een blaadje sla.

Lees meer

Italiaanse vegan gehaktballetjes met venkelzaadjes

Italiaanse vegan gehaktballetjes met venkelzaadjes

Voor deze vegan versie van de ‘polpette al semi di finocchio’ gebruiken we het 100% plantaardig Greenway gehakt op basis van erwteneiwit en volledig allergeenvrij. Verkrijgbaar bij Delhaize. Hiermee kan je zelfs de echte vleeseters overtuigen.

Lees meer

Gepofte auberginespread

Gepofte auberginespread

Wij eten deze zomerse spread altijd op een bruschetta, maar smaakt evengoed als dipsaus. Smeer de gepofte auberinespread royaal op de bruschetta en werk af met blaadjes rucola en gehalveerde kerstomaten. Bestrooi nog met een beetje parmezaanse kaas. Met enkele gepekelde sjalotringen krijgt de bruschetta nog een extra dimensie. Sjalotringen laten marineren met 1 eetlepel sushi-azijn en 1 eetlepel chardonnay-azijn (Forum)

Lees meer