Multicornbrood met Duvel
Het boerenbrood met multicorn uit het boek ‘Unplugged’ van Hertog Jan is een topper van formaat! Maar ja, wat wil je: Hertog Jan heeft niet voor niks 3 sterren! Er staan nog veel verrassende, frisse gerechten afkomstig uit verschillende culturen in het boek.
- 7 broodjes van 300g
Ingrediënten
Voor het voordeeg
- 166g bloem type 55 (ik gebruik die van Auchan) of gewone tarwebloem
- 166g water
- 1 à 2g verse gist
Voor het brooddeeg
- 1100g multicorn bloem (ik koop de bloem bij Maalderij Van Eecke, Varsenare)
- 30g zout (ik gebruik maar 20g)
- 16,5cl Duvel (bier)
- 4dl volle melk
- 125g zachte boter
- 30g verse gist
- 300g voordeeg
Bereiding:
Voordeeg
Meng de ingrediënten voor het voordeeg en zet afgedekt 24uur in de koelkast.
Brooddeeg
Meng de bloem, de boter, het zout en het voordeeg. Los de verse gist op in de koude melk en de Duvel. Voeg de ingrediënten samen in een keukenrobot en kneed 8 minuten in de eerste versnelling. En 4 minuten op stand 2 of wat langer afhankelijk welk type keukenrobot je hebt. Het deeg moet elastisch aanvoelen.
Laat het deeg afgedekt in een kom 20 minuten rijzen. Haal het deeg uit de kom en vouw op een bebloemd werkvlak in 3 stukken. Laat nog een keer 20 minuten rijzen onder plasticfolie. Verdeel in stukken van 300g en vorm er mooie bollen van. Leg op met siliconen mat bedekte bakplaten. Onder plasticfolie gedurende 1,5 uur laten rijzen. Bestrooi met bloem en geef eventueel wat inkepingen in het brood. Dit heeft een artisanale look!
Verwarm de oven op 230°C en bak de broden 20 à 25 minuten op 210°C. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.
In het recept worden de broden veel langer gebakken en op nog hogere temperaturen. Dit is afhankelijk van de oven die je gebruikt.
Tip:
Je kan de broodjes 5 à 10 minuten minder lang bakken en dan afgekoeld en goed verpakt in de diepvries bewaren. Laten ontdooien en op 210° afbakken 5 à 10 minuten. Ook met de grootte van de broden kan je alle kanten op, de baktijden zal je dan wel moeten aanpassen.