Pensées
Pensées: niet zomaar een frangipannegebak. Wel verrijkt met in rum gemarineerde rozijntjes en bedekt met abrikozenconfituur en fondantsuiker. Dit gebak kocht je vroeger in Knokke bij patisserie Gaelens, maar is nu niet meer te vinden.
- 6 personen (taartring van 16cm diameter en 2,5 cm hoog)
Ingrediënten
Zanddeeg:
- 100g boter
- 100g suiker
- 40g ei
- 200g gezeefde bloem
- een snuifje zout
Frangipane:
- 65g suiker
- 65g boter (zachte)
- 65g amandelpoeder
- 1 ei
- 15g bloem
- 25g rozijnen
- 7g rum (Negrita)
Afwerking:
- 1 eetlepel abrikozenconfituur
- fondantsuiker
- amandelschilfers
Bereiding:
Zanddeeg
Alle ingrediënten zeer kort mengen en in de koelkast 1 uur laten opstijven. Uitrollen in de beboterde ring plaatsen, met een vork in het deeg prikken en in de koelkast 20 min laten rusten. Normaal heb je net voldoende zanddeeg over voor nog zo’n taartje. Je kan het deeg verpakt invriezen of wat extra koekjes bakken.
Frangipane
Al de ingrediënten samen mengen.
De rozijnen bij de rum voegen en ze 15 minuten laten wellen. Meng de rozijnen met de rum onder de frangipane en vul de ring tot bovenaan. Mooi gladstrijken. In een voorverwarmde oven bakken op 180°C gedurende 30 à 40 minuten.
Na het bakken de ring verwijderen en op een rooster laten afkoelen.
Bestrijk de taart met abrikozenconfituur.
Verdun de fondantsuiker met een beetje water en warm lichtjes op (ca. 35°C). Strijk over de abrikozenconfituur. De randen met wat amandelschilfers bestrooien.
Recept uit: ‘Gebak en taarten’ van Jef Damme.