Rijke tomatensaus

Deze rijke, volle tomatensaus is een goede basis voor moussaka, pastasaus, op pizza,… Door de rode wijn heeft deze saus nog een diepere smaak.
Deze rijke, volle tomatensaus is een goede basis voor moussaka, pastasaus, op pizza,… Door de rode wijn heeft deze saus nog een diepere smaak.
Zelf ben ik geen grote fan van witte chocolade, maar sinds ik Blanc Ivoire van Valrhona ontdekt heb moet ik mijn mening bijstellen. Een kwaliteitsvolle chocolade met een hoger % aan cacaoboter dan de doorsnee witte chocolade. Zacht van smaak met een toets van vanille.
Ik liep al geruime tijd met het idee rond om een witte chocoladepasta met frambozen te maken. Toen ik heel toevallig het boekje “ Heerlijke spreads “ van Rachel Khoo in handen kreeg en dit receptje zag staan, ben ik meteen aan de slag gegaan.
Het recept is een klein beetje aangepast.
Deze niet alledaagse venkelgazpacho komt uit het boek ‘Delia Smith’s Summer Collection’. Je kan ze warm serveren op minder hete dagen of ijskoud opdienen als het snikheet is. Delia Smith had begin de jaren ’90 een kookprogramma op de BBC. In haar recepten vond je toen al veel invloeden uit de wereldkeuken terug zoals nu bij vele chefs het geval is.
Deze wortelspread met Marokkaanse kruiden is lekker op de boterham, maar evengoed bij het aperitief als dip met wat crackers. Je kan de spread naar eigen smaak en textuur pimpen. Heb je het graag zacht en smeuïg, voeg dan wat meer platte kaas toe. Hou je van een beetje kick strooi er wat chilivlokken over. Extra zwarte sesamzaadjes zorgen voor een leuk contrast en wat extra crunch.
Caponata is de Italiaanse ratatouille van Sicilië met als hoofdingrediënt de aubergine. Een combinatie van gebakken (soms gefrituurde) aubergines met andere groenten in een zoetzure saus. Een smaakbommetje, uitstekend als antipasta of met wat mozzarella als voorgerecht. Op een bruschetta met wat sla als lichte lunch en geweldig lekker bij gegrilde vis of vlees. Dit vegetarisch bijgerecht is ook ideaal op een picknick of barbecue. Zet gewoon die caponata op tafel!!!!
Cheesecake ijs: nieuwe favoriet in ons gamma homemade ijs. Makkelijk te combineren met rood fruit.
Deze week is in België het absolute warmterecord gebroken. Vanwege de zengende hitte wanen we ons in het diepe zuiden van Spanje. Vóór de siësta serveren we nog een typisch visgerecht: zarzuela.
Een zachte meringuerol met amandelschilfers, opgeklopte room en frisse frambozen. De meringue heeft een krokante korst met binnenin een structuur van marshmallow. Je kan de rol langer bakken en dan bekom je een nog krokantere meringue, maar het oprollen wordt iets moeilijker.
Goede tomaten behoeven geen krans. Daarom hou ik mijn tomatensalade graag zo eenvoudig en puur mogelijk. Zonder toeters en bellen. Leuk om verschillende varianten en kleuren te gebruiken. Het versnijden van de tomaten zorgt wel voor een andere textuur in de mond. Zo heb ik graag wat plakjes gecombineerd met partjes of halve kleine tomaten. We zijn voor de eerste keer tomaten gaan halen bij Biobedrijf Vermeulen in Ruddervoorde. Zij kweken een fantastisch gamma biotomaten.
We kregen een culinaire tip (Thx Jan) voor het scoren van supertomaten. Elke zaterdagmorgen kan je bij Bioboer Vermeulen in Ruddervoorde een fantastisch scala aan tomaten kopen. Dit rechtstreeks op de boerderij en recht van de struik.