Bananenbrood

Bananenbrood

Bananenbrood bij de koffie, maar ook een sneetje bij het ontbijt kan toch zo smaken. Heb je in de fruitmand te veel rijpe bananen liggen, dan moet je dit recept zeker eens proberen. Verslavend!!! Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik dikwijls met opzet iets te veel bananen koop.

Lees meer

Rundstartaar Koreaanse stijl

Rundstartaar Koreaanse stijl

Een grote vleeseter ben ik nooit geweest, maar ik heb wel een zwak voor rundstartaar. De rundstartaar op Koreaanse wijze heb ik de eerste maal in de Eetboetiek in Sluis geproefd. Sindsdien zijn we er reeds vele malen teruggekeerd. Niet alleen voor de tartaar. Alle gerechten komen er heel verzorgd op tafel en zijn uiterst smakelijk! Nu vond ik het hoog tijd om deze tartaar eens thuis klaar te maken. Toen ik wat aan het grasduinen was op Google (in de hoop een gelijkaardig recept tegen te komen) was ik zeer verrast dat dit onder de naam Yukhoe of YUK Hwe in Korea wordt gegeten. En ik maar denken dat dit een uitvinding van de chef was. Toch moet ik toegeven dat geen enkel origineel recept mij kon bekoren, de chef had er toch zijn verfijnde versie van gemaakt. Er zat niks anders op dan maar zelf wat te gaan experimenteren om deze versie te benaderen.

Lees meer

Multicornbrood met Duvel

Multicornbrood met Duvel

Het boerenbrood met multicorn uit het boek ‘Unplugged’ van Hertog Jan is een topper van formaat! Maar ja, wat wil je: Hertog Jan heeft niet voor niks 3 sterren! Er staan nog veel verrassende, frisse gerechten afkomstig uit verschillende culturen in het boek.

Lees meer

Halloumi en courgette fritters

Halloumi en courgette fritters

Als we in Londen zijn, springen we steeds een keer binnen bij ‘Mildreds’. Een leuk vegetarisch restaurant dichtbij Carnaby Street. Ondertussen zijn er al een drietal in de stad. Steeds druk en niet te reserveren, dus op tijd zijn is de boodschap. Maar zeker de moeite waard.

Lees meer

Ijsbombe chocolade en mandarijn

Ijsbombe chocolade en mandarijn

Heb al veel ijstaarten gemaakt, maar dit is wel een topper! De volle bittere chocolade met de frisse mandarijnensorbet is een geweldige combo.

Het recept van Joost Arijs uit de Standaard Magazine zit al 6 jaar in mijn ‘to do’ map. Waarom ik zolang gewacht heb ? Je kent wel de uitdrukking: ‘Joost (Arijs) mag het weten!’

Ben je in Gent dan is het zeker de moeite waard om eens in de winkel van Joost Arijs binnen te wippen. Prachtige creaties voor de fijnproever, lekkere pralines en heerlijke macarons!

Voor de bodem gebruikt Joost Arijs een chocoladebiscuit, ik opteerde voor een krokante bodem met feuilletine.

Lees meer

Bokkenpootjes

Bokkenpootjes

Eigenlijk ben ik niet zot van crème au beurre. Te zwaar, te vet en soms proef je pure boter… Maar deze crème au beurre, gemaakt op basis van een italiaanse meringue, is veel luchtiger. Als je ook nog wat minder crème au beurre tussen de koekjes spuit dan vind ik ze top! Recept is van Jo Nelissen.

Lees meer

Cannelloni met andijvie en ricotta

Cannelloni met andijvie en ricotta

Als ik cannelloni met andijvie en ricotta maak dan denk ik altijd dat dit omslachtig is. Maar dit valt eigenlijk wel reuze mee. De saus kan je gerust een dag op voorhand maken en in de koelkast bewaren. En de vulling is in een handomdraai gemaakt. Je kan de andijvie vervangen door gekookte snijbiet of spinazie. Voor de spinazie gebruik ik altijd de babyspinazie. 250g babyspinazie in fijne repen snijden en rauw bij de vulling doen.

Lees meer

Millers loaf

Millers loaf

De meeste broden die ik vandaag bak zijn op basis van zuurdesem. Een jaar geleden kreeg ik van een vriendin wat zuurdesem om van start te gaan. Eerlijk, ik dacht : ‘dit hou ik geen maand vol!’ Je moet het deeg voeden. Als je niet regelmatig bakt moet je zuurdesem weggooien en ik heb een hekel aan verspilling! Brood moet ook lang rijzen…

Maar ik ben nog altijd bezig. Meer zelfs, ik zou dit heerlijke brood niet meer kunnen missen. Het vereist wel wat planning en routine.

Een gouden raad vooraleer je met zuurdesem begint, ga eens kijken op de blog ‘Uit de keuken van Levine’ waar alles piekfijn en helder wordt uitgelegd!

Ik bak meestal 1 keer in de week. Stop mijn desem in de koelkast tot ik het terug nodig heb. De dag voor ik ga bakken haal ik het desem uit de koelkast en voed die rond 18 uur. Op 50g zuurdesem voeg ik 90g bloem en 90g water toe. Voor Millers loaf voeg ik 4 of 5 uur later bij het desem nog 110g bloem en 110g water toe en meng alles glad. In totaal heb je nu 50+90+90+110+110= 450g. De volgende morgen vroeg heb je een actieve zuurdesem. Het volume is ferm toegenomen en je ziet de luchtbelletjes.

Je hebt voor het Millers loaf 390g actief zuurdesem nodig. Het overtollige desem (50g à 60g) plaats ik in de koelkast tot wanneer ik ze nodig heb. Het desem ververs je liefst 1x per week ook als je niet bakt. En geen paniek je moet je desem niet mee op reis nemen hoor! Je kan het zeker 3 weken in de koelkast laten zonder te voeden. Nadien moet je ze wel enkele malen verversen (2 tot 3 maal) tot je opnieuw een actief desem bekomt.

Het recept heb ik gevonden op de blog ‘Uit de keuken van Levine’, maar het oorspronkelijke recept komt uit het boek van de Bourke street Bakery. Heb het recept lichtjes aangepast.

Lees meer

Tropische meringuerol

Tropische meringuerol
Dit is misschien een alternatief voor de klassieke bûche. Een zachte, luchtige meringuerol gevuld met een crème diplomate, op smaak gebracht met vier tropische vruchten. Het is een totaal andere biscuit dan we doorgaans gewoon zijn. Deze rollade is gemaakt van franse meringue waaraan maiszetmeel is toegevoegd. Dit zorgt er voor dat de meringue een zachte structuur heeft met een textuur van marshmellow. Ook het oprollen gaat hierdoor gemakkelijker. De crème diplomate kan je een dag op voorhand maken. De biscuit maak je en eet je het best de dag zelf. Het recept komt uit 'Bake Off crème de la crème. A masterclass in patisserie for the home cook!'

Lees meer