Grissini met of zonder parmezaanse kaas

Grissini met of zonder parmezaanse kaas

In ieder Italiaans restaurant krijg je meestal voorverpakte grissini’s van goede of minder goede kwaliteit. Deze zelfgemaakte variant met of zonder speciale kruiding voegt toch nog een andere dimensie toe aan je soep of aperitief in combinatie met een spread, hummus of tapenade.

  • Ca 15 lange stengels

Ingrediënten

  • 25g boter
  • 100g volle melk
  • 195g tarwebloem type 55 (of Italiaanse 00-bloem) of
  • 187g tarwebloem type 55 (of Italliaanse 00-bloem) en 8g geraspte parmezaanse kaas
  • 5g verse gist
  • 2g zout

Bereiding:

Boter laten smelten en samen met de melk opwarmen tot 40°. Los de gist hierin op. Doe de bloem, de parmezaanse kaas en het zout in de keukenrobot en voeg voorzichtig het melkmengsel toe. Op laagste stand 3 minuten kneden, daarna een 6-tal minuten op één stand hoger. Je kan het deeg ook met de hand kneden.

Het bekomen soepel deeg op een werkvlak leggen in rechthoekvorm en met de vingertoppen lichtjes in het deeg duwen. Dan vouw je het deeg zoals een brief in drieën. Draai 90° en vouw opnieuw in drieën. Onder plastic folie 30 minuten laten rusten.

Opnieuw met de vingertoppen lichtjes in het deeg duwen en op dezelfde wijze opvouwen. Laat nog eens 30 minuten rusten.

Bebloem het werkvlak en rol het deeg uit tot een rechthoek van 0,5 cm dik. Snijd repen van 1 à 1,5 cm breed. Elke reep met de vingertoppen uitrollen tot een stengel, lengte naar keuze. Op een bakplaat leggen met een siliconen bakmat. Laat ze onder plastic folie 10 minuten rusten. Bak ze op 180° 10 à 15 minuten tot ze lichtbruin en knapperig zijn. Op een rooster laten afkoelen.

Tip: Je kan de grissini’s net voor het bakken met wat water besproeien en bestrooien met sesamzaadjes of gedroogde kruiden. Om een mediterraanse tint te geven kan je bijvoorbeeld za’atar gebruiken.

Meer overheerlijke recepten