Mosselen met vinaigrette

Mosselen met vinaigrette

Vorig jaar lagen de 2 laatst gepubliceerde boeken van Sergio Herman, Simple food en Just cook it, onder de kerstboom. Twee pareltjes met eenvoudige, smaakvolle gerechten en prachtige foto’s die je doen watertanden. Ik ben er toen dan ook, hoe kan het ook anders, onmiddellijk mee aan de slag gegaan! Heb het recept een heel klein beetje aangepast. En nu hoor ik jullie denken: het recept van een sterrenchef veranderen? Neen hoor, zou ik helemaal niet durven! Enkel de venkel heb ik vervangen door komkommer, de citroen door limoen en de hoeveelheden wat aangepast.

Inmiddels ligt het nieuwe boek ‘Smaakmakers’ in de winkel. En stiekem hoop ik dat het dit jaar onder de boom ligt.

  • 4 pers

Ingrediënten

  • 20 mosselen
  • 1 sjalot in zeer fijne ringen gesneden
  • ½ gepelde tomaat in brunoise
  • 1 eetlepel komkommer (zonder zaadjes en geschild) in brunoise

vinaigrette:

  • 4 koffielepels zachte olijfolie
  • 1 koffielepel sushi-azijn
  • 1 koffielepel chardonnay-azijn (Forum)
  • Beetje zeezout en peper
  • Zeste van limoen

Ingelegde mosterdzaadjes:

  • 10g mosterdzaadjes
  • 35g natuurazijn
  • 2g appelazijn
  • 1g suiker
  • Snuifje zout

Afwerking:

  • Wat dille of wat jonge groene topjes van venkel
  • Ingelegde mosterdzaad
  • Zeste van limoen

Bereiding:

Vinaigrette

Meng alle ingrediënten.

Ingelegde mosterdzaadjes

Meng de ingrediënten en bewaar in een gesteriliseerde bokaal. Je kan natuurlijk een veel grotere hoeveelheid maken en in de koelkast bewaren.

Gepekelde sjalotten

Sjalotringen laten marineren met 1 eetl sushi-azijn en 1 eetl chardonnay-azijn ( Forum )

De mosselen anderhalf tot 2 minuten stomen of koken. Bovenste deel van de schelp verwijderen en plaats de andere helft in een schaal met grof zeezout. Leg wat tomaat en komkommer op de mosselen en besprenkel met de vinaigrette. Werk af met de gepekelde sjalot, zeste van limoen, mosterdzaadjes en wat groene venkeltopjes of dille.

Tip:

Inspiratie: Mosselen met vinaigrette uit Simple Food van Sergio Herman

Meer overheerlijke recepten