Dukkah

Dukkah

Een smaakbom in de Arabische keuken: Dukkah! Deze mix van geroosterde noten, pitten en zaden zorgt voor een crunchy textuur op een slaatje of hummus.

 • 1 potje

Ingrediënten

 • 75g hazelnoten
 • 30g cashewnoten
 • 2 eetlepels zonnebloempitten
 • 1 eetlepels venkelzaadjes
 • 1 eetlepel komijnzaadjes
 • 2 eetlepels korianderzaadjes
 • 40g witte sesamzaadjes
 • 1/2 eetlepel nigellazaadjes
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • peper en zout

Bereiding:

De oven voorverwarmen op 180°C. De hazelnoten op een bakplaat in de oven ca. 10 minuten laten roosteren. De vellen van de hazelnoten tussen de handen of met een doek zoveel mogelijk verwijderen. De cashewnoten op een andere bakplaat eveneens roosteren. De zonnebloempitten op een bakplaat ca. 6 minuten roosteren. De noten en pitten laten afkoelen. Hak de noten in kleine stukken. Verhit een pan op mediumvuur en rooster hierin de venkelzaadjes, komijnzaadjes, korianderzaadjes 30 seconden of 1 minuut. Doe ze in een vijzel. Zet het vuur lager en rooster heel kort (30 seconden of tot ze lichtbruin zien) de sesamzaadjes en de nigellazaadjes. Voeg bij de andere zaden. Plet met een mortel de zaden lichtjes. Doe de zaden bij de noten en kruid met peper, paprikapoeder en een beetje zout. Bewaar in een glazen bokaal.

Tip: Heb je geen vijzel dan kan je de zaden heel kort in een keukenrobot hakken. Zorg dat je geen poeder hebt, er moeten nog stukjes zichtbaar zijn.

Meer overheerlijke recepten