Zwarte bun

Zwarte bun

Een tweede variant op ‘zwart’ brood. Een fancy bun te vullen met verschillende burgers of beleggen met een sneetje gerookte zalm en wat cream cheese.

 • ca. 23 buns of ca. 62 mini buns

Ingrediënten

Voordeeg:

 • 200g tarwebloem
 • 200g koud water
 • 10g verse gist

Deeg:

 • 800g tarwebloem
 • 40g gedroogde gist
 • 18g zout
 • 20g suiker
 • 200g koud water
 • 150g eieren
 • 100g boter(zachte)
 • 100g zonnebloemolie
 • 16g inktvisinkt
 • Witte sesamzaadjes voor de afwerking

Bereiding:

Voordeeg Los de gist op in het koude water, voeg de bloem toe en meng tot een glad geheel. Dek af en laat dit minimum 1 uur rusten.

Deeg Meng alle droge ingrediënten samen. Meng met een klopper de boter, de olie en de inktvisinkt. Meng de eieren met het water en het voordeeg. En voeg dit beetje per beetje bij de droge ingrediënten. Kneed in een keukenrobot 5 minuten op stand 1. Voeg het boter-oliemengsel toe en kneed nogmaals 5 minuten op stand 2. Bol het deeg op en laat 20 minuten rusten onder plasticfolie. Weeg stukjes van 80g af voor een normale bun, 30g voor mini buns en 20g voor aperitiefbuns. Bol op. Duw de buns met de bolle kant voorzichtig in wat water en dan in de sesamzaadjes. Plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat 30 minuten rusten onder plasticfolie. Verwarm de oven op 170°C. Bak ca. 14 minuten voor de normale buns en ca. 10 minuten voor de mini versie. De baktijd kan korter of langer zijn afhankelijk van de oven.

Tip:

Je kan deze buns invriezen.

Meer overheerlijke recepten