Buns met speltbloem

Buns met speltbloem

Huisgemaakte buns met spelt. Nu nog de burgers…

 • ca.23 buns

Ingrediënten

 • Voordeeg:
 • 200g speltbloem (ik gebruik half volkoren)
 • 200g koud water
 • 10g verse gist

Deeg:

 • 800g speltbloem (half volkoren)
 • 40g gedroogde gist
 • 18g zout
 • 20g suiker
 • 215g koud water
 • 150g eieren
 • 100g boter (zachte)
 • 100g zonnebloemolie
 • Witte sesamzaadjes voor de afwerking

Bereiding:

Voordeeg Los de gist op in het koude water, voeg de bloem toe en meng tot een glad geheel. Dek af en laat dit minimum 1 uur rusten.

Deeg Meng alle droge ingrediënten samen. Meng met een klopper de boter en de olie. Meng de eieren met het water en het voordeeg. Voeg dit beetje per beetje bij de droge ingrediënten. Kneed in een keukenrobot 5 minuten op stand 1. Voeg het boter-oliemengsel toe en kneed nogmaals 5 minuten op stand 2. Bol het deeg op en laat 20 minuten rusten onder plasticfolie. Weeg stukjes van 80g af voor een normale bun, 30g voor mini buns. Bol op. Duw de buns met de bolle kant voorzichtig in wat water en dan in de sesamzaadjes. Plaats ze op een met bakpapier bekleed bakplaat. Laat 30 minuten rusten onder plasticfolie. Verwarm de oven op 170°C. Bak ca. 14 minuten voor de normale buns en ca. 10 minuten voor de mini versie. De baktijd kan korter of langer zijn afhankelijk van de oven.

Tip:

Afhankelijk van de bloem die je gebruikt kan je meer of minder water nodig hebben.

Meer overheerlijke recepten