Couronne Bordelaise

Couronne Bordelaise

Met dit pronkstuk kan je bij je gasten alleen maar punten scoren en een glimlach op hun gezicht toveren. Pain Couronne Bordelaise is gemaakt met 8 of 9 bollen in de vorm van een cirkel. De meeste broden zijn veel groter. Maar ik vond het fijn om er kleinere versies van te maken.

  • 2 kronen

Ingrediënten

  • 645g tarwebloem T65 (Ik gebruik graag T65 - super baguette van de ‘Molens van Oudenaarde’)
  • 20g roggemeel
  • 12g zout
  • 410g water
  • 135g actieve desem
  • 25g water voor bijwassen
  • 1,3g verse gist

Bereiding:

Meng bloem en water en laat één uur rusten (autolyse). Voeg daarna zout, desem en de gist toe. Kneed het deeg met keukenrobot of met de hand. Voeg op het einde van het kneden het water beetje per beetje toe (bijwassen). Dit zorgt voor sterkte in het deeg.

Doe het deeg in een met olie bestreken plastieken kom. Laat 1 uur afgedekt rusten.

Het deeg dichtvouwen en opnieuw 1 uur afgedekt laten rusten. Opnieuw het deeg dichtvouwen. Doe het deeg terug in de plastieken kom en plaats afgedekt 12 à 14 uur in de koelkast.

Haal het deeg de volgende dag uit de kom en leg op een met bloem bestoven werkvlak.

Neem 2 rijsmanden met linnen en een verhoog in het midden, bestrooi met bloem. Als je geen rijsmanden hebt dan kan je 2 taartvormen gebruiken (ca. 22-24 doorsnede) en plaats een ramequin in het midden. Leg er een keukenhanddoek over en bestrooi met wat bloem.

Weeg 16 stukken deeg van ca. 60g af en 2 van 130g. Bol lichtjes op en laat 15 minuten rusten.

De bollen van 130g rol je met een deegrol uit tot een ronde schijf en leg je in het midden van elke rijsmand over het verhoogde deel.

De rand met een beetje olijfolie instrijken. De andere 16 bol je mooi op en leg telkens 8 per mand met de naad naar boven.

Snij het midden in en leg het losgekomen deel over elke bol.

Bestrooi lichtjes met bloem en laat 45 minuten afgedekt rijzen.

Het deeg op bakpapier storten en de overtollige bloem voorzichtig met een borstel verwijderen.

Verwarm de oven op 250°C minstens een half uur voor. Zet de laatste 10 minuten een lege hittebestendige schaal onderaan in de oven.

Doe de broden in de oven en giet een beetje water in de hittebestendige schaal. Sluit onmiddellijk de deur. Bak 20 minuten op 230°C. Open daarna de deur van de oven kort om het nog aanwezige vocht te verwijderen. Bak 10 minuten verder op 215°C. Temperatuur en tijd is steeds een indicatie. Iedere oven is verschillend!

Haal de broden uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

Meer overheerlijke recepten