Speltzuurdesembrood met cranberry’s, vijgen en kokosvulling

Speltzuurdesembrood met cranberry’s, vijgen en kokosvulling

Een feestelijk ontbijtbroodje, geïnspireerd op de kerststol in een lichtere versie. De marsepein wordt vervangen door een rochervullling (kokosvulling). Zonder gekonfijte vruchten maar met cranberry’s en gedroogde vijgen.

 • voor 4 kleine broden van ca. 450g

Ingrediënten

 • 400g speltbloem
 • 400g speltmeel (of volkorenmeel)
 • 200g actief spelt- of volkorendesem
 • 470g à 500g water, met een temperatuur tussen de 21°C en de 24°C
 • 15g zout
 • 30g zonnebloemolie
 • 100g gedroogde cranberry’s
 • 100g gedroogde vijgen in stukjes

Kokosvulling:

 • 40g eiwit
 • 65g griessuiker
 • 93g geraspte kokos
 • 16g speltbloem

Bereiding:

Werkwijze

Doe bloem, meel, zuurdesem en water in de keukenrobot en kneed tot al het vocht is opgenomen (ca. 2 minuten).

Dek de kom af en laat 20 minuten staan.

Voeg zout, gist en olie toe en kneed tot je een soepel deeg bekomt (5 à 10 minuten). Kneed de cranberry’s en de gedroogde stukjes vijgen door het deeg met de keukenrobot of met de hand. Neem een kom en strijk lichtjes in met zonnebloemolie. Plaats het deeg in de kom en draai het 1 maal om, zodat alle kanten bedekt zijn met olie. Dek af met plasticfolie en laat 1 uur of langer rijzen totdat het deeg bijna 2 maal zo groot is geworden.

Kokosvulling

Doe de eiwitten en de suiker in een kookpot en verwarm onder voortdurend roeren tot 60°C. Neem van het vuur en voeg er de kokos en bloem aan toe. Verdeel in 4 en maak 4 rolletjes. De lengte is iets korter dan de grootte van je brood die je wilt maken.

Stort nu het deeg op een siliconen mat en duw voorzichtig de lucht uit het deeg. Verdeel in 4 broden, bol lichtjes op en laat 20 minuten rusten.

Vorm de broodjes door ze steviger op te bollen. Plaats ze met de naad naar boven. Maak een gleuf langs de naad en leg er 1 rolletje vulling in. Mooi dichten en het brood omdraaien. Met de mooie kant naar boven. Afgedekt 1 uur laten rusten of tot het deeg in volume bijna is verdubbeld.

Lichtjes bestrooien met wat bloem en maak wat versieringen indien je dit wenst. Oven voorverwarmen op 220°C. Afbakken op 210°C gedurende 25 minuten. Op een rooster laten afkoelen.

Meer overheerlijke recepten