Jeannine's appelkoek

Jeannine's appelkoek

Tijdens het plukken van de o zo mooie rode appels van mijn halfstammig appelboompje dacht ik terug aan mijn kinderjaren. Onze buurvrouw Jeannine bakte dikwijls een appelkoek. Ze vulde de hele bakplaat want aan alle kinderen in de straat moest ze toch een stukje of liever een ferm stuk kunnen geven. Pure nostalgie! Het water kwam me in de mond en na het plukken ben ik dan meteen aan de slag gegaan. Wel wat minder suiker gebruikt en heb nog 150g frambozen toegevoegd. Zij zorgen voor de extra frisse toets!

  • 1 grote bakplaat vol om in ong. 16 porties te snijden.

Ingrediënten

  • 250g margarine of boter
  • 500g kristalsuiker (ik gebruik 400g)
  • 8 eieren gesplitst (8 dooiers en 8 eiwitten)
  • 300g zelfrijzend bakmeel
  • 200g patisseriebloem
  • 1 kg appels, schillen en in stukken snijden
  • Facultatief 150g frambozen

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 220° Voeg de suiker toe bij de gesmolten boter. De dooiers en daarna de gezeefde bloem en bakmeel eronder mengen. Eiwitten opkloppen en voorzichtig onder het beslag mengen. Beter eerst enkele lepels opgeklopt eiwit onder het beslag roeren om vervolgens de rest eronder te mengen. Tot slot mogen de appeltjes erbij. Het deeg mooi verdelen op een met bakpapier bedekte bakplaat. Eventueel hier en daar een framboos voorzichtig in het deeg duwen Bakken op 160° 30 à 45 minuten afhankelijk van de grote van de bakplaat.

Tip: Heb je geen zelfrijzend bakmeel voorradig, gebruik dan 500g patisseriebloem en 1 zakje bakpoeder. Wil je een kleinere appelkoek maken, deel dan de hoeveelheden en giet in een kleinere vorm.

Meer overheerlijke recepten