Ouderwetse appelcake

Ouderwetse appelcake

Na 40 jaar is dit simpel recept van deze ouderwetse appelcake nog altijd actueel. In de hotelschool Spermalie leer je bij Mw Descheemaker nog steeds deze klassieker maken. Het krokante korstje zorgt voor een extra toets en is het lekkerst de dag zelf. Eénmaal je de cake inpakt, verdwijnt jammer genoeg het krokante aspect. Dus vlug opsmullen zou ik zeggen!

  • Voor een springvorm van 28cm doorsnede of 2 ringen van 18cm doorsnede en minimum 3cm hoog

Ingrediënten

Appelcake:

  • 2OOg bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 150g suiker
  • 120g melk
  • 80g arachideolie
  • 2 eieren
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 4 appels (500g geschild en in blokjes van 2cm gesneden)

Voor een krokant korstje:

  • 30g boter
  • 40g suiker
  • 1 ei, losgeklopt

Bereiding:

Appelcake

Bloem met het bakpoeder in een kom doen. Voeg suiker, vanillesuiker, melk, arachideolie, en eieren toe, meng tot een gladde massa. Meng de stukjes appel in het cakebeslag. De springvorm goed invetten en met bloem bestrooien. Als je een andere vorm gebruikt, bakpapier inleggen. De oven voorverwarmen op 170°C. De cake in de oven plaatsen voor 30 minuten.

Krokant korstje

De boter laten smelten (niet te heet) en op de suiker gieten. Het ei toevoegen en alles goed mengen. Giet over de cake en bak verder 20 à 30 minuten.

Controleer met een naald of de cake doorbakken is. Wat laten afkoelen en uit de vorm halen.

Tip:

Lekker met 100g frambozen en 400g appels.

Meer overheerlijke recepten