Hartige filodeegtaart met spinazie

Hartige filodeegtaart met spinazie

Voor het maken van hartige taarten gebruik ik graag filodeeg. Het bevat veel minder vetten dan bladerdeeg en het deeg wordt tijdens het bakken super krokant.

  • 4 personen

Ingrediënten

  • 6 vellen filodeeg (vers of diepvries)
  • 400g spinazie 1 minuut gestoomd en al het vocht uitgewrongen
  • 100g prei fijngesneden en 3 minuten gestoomd
  • 250g ricotta
  • 250g magere platte kaas
  • 25g parmezaanse kaas (geraspt)
  • 2 eieren
  • Peper, zout en beetje nootmuskaat
  • 75g à 100g fetakaas in blokjes gesneden
  • sesamzaadjes

Bereiding:

Meng de ricotta, platte kaas, parmezaanse kaas, eieren, spinazie en prei. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

De 6 vellen filodeeg 1 voor 1 instrijken met olijfolie en op elkaar leggen. Snijd in 2 gelijke delen (= 2 taarten) of maak 1 grote plaat (zie foto). Leg de taarten op een met bakpapier of siliconen mat beklede bakplaat.

Verdeel het mengsel over de 2 taarten (of 1 taart), maar blijf 5cm van de rand. De randen naar binnenvouwen en instrijken met olijfolie. Leg er de blokjes fetakaas op en bestrooi met sesamzaadjes.

Bak in een voorverwarmde oven circa 30 à 35 minuten op 200°C of tot de taart goudbruin en gaar is.

Lekker met gemengde groene sla en wat tomaatjes.

Tip:

Je kan de filodeeg perfect vervangen door brickdeeg. Een pakje brickdeeg bevat 8 vellen. Strijk ze ook allemaal in met olijfolie, leg 4 vellen op elkaar en plaats het deeg in een ingeoliede taartvorm. Zo bekom je ook 2 taarten.

Heb je weinig tijd gebruik dan 300g diepvriesspinazie en laat de prei achterwege. De diepvriesspinazie laten ontdooien, uitlekken en het vocht zeer goed uitduwen.

Meer overheerlijke recepten