Stracciatella

Stracciatella

Vanilleroomijs met heerlijke stukjes krokante chocolade wie lust dit niet! De gesmolten, vloeibare chocolade wordt op het einde van het karnen toegevoegd. Door contact met het koude vanilleroomijs stolt de chocolade onmiddellijk en breken ze in kleine stukjes door de draaiende ijsturbine.

  • 12 stuks

Ingrediënten

Vanilleroomijs:

  • 500ml volle melk
  • 145g suiker
  • 1/2 vanillestok (overlangs snijden en merg uithalen)
  • 20g glucose
  • 4 eierdooiers
  • 250g room

Afwerken:

  • 84g fondantchocolade 70% + 16g cacaoboter OF
  • 100g Ice chocolate van Callebaut
  • Silicomart siliconen mal voor frisco’/lollies ‘Classic’ (2X6) of andere vormen

Bereiding:

Vanilleroomijs

De melk, 200g suiker, glucose, de vanillestok en merg aan de kook brengen. Intussen de dooiers met de rest van de suiker luchtig opkloppen. De kokende melk op de dooiers gieten en loskloppen. Het mengsel terug in de pan gieten en onder voortdurend roeren tot 84° brengen (à la nappe). Niet boven de 85° want dan stollen de dooiers en is de bindkracht verdwenen. De hete massa door een zeef gieten en laten afkoelen.

Laat liefst een nacht in de koelkast om een zekere rijping te doen ontstaan. Dit verhoogt de kwaliteit. Voor het draaien de rauwe of gekookte room toevoegen.

Chocolade

De chocolade met de cacaoboter laten smelten.

Draai de vanilleroomijs in de ijsturbine. Voeg tegen het einde de gesmolten chocolade beetje per beetje toe en draai verder tot de chocoladestukjes hard geworden zijn en het ijs de juiste consistentie heeft. Vul de gewenste vormen, plaats er een stokje in en strijk met een paletmes mooi glad. Plaats in de vriezer tot ze helemaal hard zijn. (ca. 12uur)

Tip:

Je kan de fondantchocolade met cacaoboter vervangen door Ice chocolate Dark van Callebaut. Wil je meer weten over deze chocolade, zie: frisco’s. Gewone gesmolten chocolade kan ook gebruikt worden. De textuur van de brokjes is dan iets harder.

Meer overheerlijke recepten