IJstaart met karamelspiegel

De karamelspiegel van Christophe Declercq uit ‘Het grote ijsboek’ is waanzinnig verfijnd!
- 10 personen (Inhoud van een vorm is 1 liter)
Ingrediënten
Ijs:
- 5dl vanilleroomijs
- 5dl praliné-ijs
Karamelspiegel:
- 3g gelatineblaadjes, in koud water laten weken
- 225g room 40%
- 75g glucosestroop
- 112g suiker
Gesuikerde room:
- 200g room
- 8g poedersuiker, gezeefd
Afwerking:
- Enkele geroosterde hazelnoten, gehalveerd
Bereiding:
Karamelspiegel
Breng de room aan de kook en zet opzij. Doe de glucosestroop in een kookpan en smelt op een laag vuurtje. Voeg de suiker geleidelijk toe. Karameliseer tot een goudbruine kleur. Meng straalsgewijs de warme room onder de karamel. Voeg de geweekte gelatine toe en mix kort met een staafmixer. Plaats de karamel minstens in dag in de koelkast.
IJs
Vul een siliconen vorm met inhoud van 1L met vanilleroomijs en laat in de vriezer opstijven. Doe het praliné-ijs in de vorm en plaats opnieuw in de vriezer. Minstens 8 uur. Ontvorm en plaats opnieuw in de vriezer.
Gesuikerde room
Klop de room met de poedersuiker op tot een dikke, lopende crème.
Afwerken
Giet de gesuikerde room over de ijstaart, wacht even tot die begint te stollen en plaats in de diepvriezer.
Haal de karamelspiegel uit de koelkast, verwarm in de magnetron tot 35°C en giet over de ijstaart. Wacht even tot de spiegel gestold is, werk af met de geroosterde hazelnoten en plaats opnieuw in de vriezer.
Tip:
De rest van de gesuikerde room kunnen verder opkloppen tot slagroom. Heb je karamelspiegel over dan kan je ze enkele dagen in de koelkast bewaren of meerdere weken invriezen. Ook heel lekker als spread op de boterham.
Recept van de karamelspiegel komt uit ‘Het grote ijsboek’