Bramen-appeltaart met yoghurt

Bramen-appeltaart met yoghurt
                                                           Foto : Anneke Ruijsbroek

Het lijkt vandaag of de herfst zijn intrede heeft gedaan. Daarom deze passende bramen-appeltaart met yoghurt. Een combo van de eerste oogst appelen en walnoten met de laatste pluk van bramen uit de tuin.

  • 8 à 10 personen (voor springvorm of ring van 22-24cm x 2,5cm, of 2 ringen van 16cm)

Ingrediënten

Zanddeeg:

  • 100g zachte boter
  • 100g suiker
  • 40g eieren
  • 200g bloem

Appel-yoghurtvulling:

  • 350g volle yoghurt of platte kaas
  • 40g suiker
  • 100g eieren
  • 100g bloem
  • vanille extract of ¼ vanillemerg
  • 400g appels (schillen en in blokjes van 1 cm snijden)
  • 200g braambessen

Walnotencrumble:

  • 80g bloem
  • 50g suiker
  • 50g licht bruine suiker of rietsuiker
  • 2,5g kaneelpoeder of wat minder
  • snuifje zout
  • 55g gehakte walnoten
  • 55g gesmolten boter

Crème van mascarpone (facultatief):

  • 250g mascarpone
  • 50g bloemsuiker
  • ½ vanillemerg
  • 250g room

Bereiding:

Zanddeeg

Alle ingrediënten zeer kort mengen en in de koelkast 1 uur laten opstijven. Het deeg uitrollen en in de beboterde ring plaatsen. Met een vork inprikken, afdekken met plasticfolie en in de koelkast 20 min. laten rusten. Blind bakken op 180°C ongeveer 15 min. Je zal zeker deeg over hebben. Dat kan je invriezen of kleine zandkoekjes mee maken.

Vulling

Meng yoghurt, suiker, bloem, eieren, vanille . Voeg de appels toe.

Crumble

Meng alle droge ingrediënten samen en voeg de boter toe. Meng kort tot een kruimelig deeg.

Opbouw

De helft van de vulling in de taartbodem gieten, de bramen over de taart verdelen en de rest van de vulling erop doen. Crumble erbovenop strooien. Bak 30-35 min op 180°C. Op rooster laten afkoelen.

Mascarponecrème

Meng al de ingrediënten samen en plaats in de koelkast.

Net voor het serveren met bloemsuiker bestrooien en eventueel afwerken met wat braambessen. Geef er mascarponecrème bij indien je dit wenst. Ik vind dit persoonlijk overbodig. De taart kan zowel lauw als koud worden gegeten.

Het recept komt uit Bake Off crème de la crème. A masterclass in patisserie for the home cook!

Tip: De verse bramen kunnen vervangen worden door frambozen of bramen uit de diepvries.

Meer overheerlijke recepten