Matar paneer nieuwe stijl

Matar paneer nieuwe stijl

Paneer (of panir) is een kaas afkomstig uit India. Gemaakt van volle melk, die door toevoeging van een zuur, zoals citroensap of yoghurt, gaat stremmen. Je kan dit thuis zelf maken, maar in de Aziatische winkels en in sommige natuurwinkels zijn ze verkrijgbaar. De inspiratie van dit recept heb ik uit het kookboek ‘Puur India’ van Meera Sodha gehaald. Zij heeft de matar paneer (curry van doperwten en paneer) in een jeugdiger jasje gestopt. En ik heb er de Fabilicious versie van gemaakt. De paneer kan je ook perfect vervangen door tofu.

 • 4 personen

Ingrediënten

 • 275g stevige paneer (of panir genoemd) in blokjes gesneden
 • 1 teentje look fijngesneden
 • 1 kleine ui fijngesneden
 • 400g rijpe tomaten in stukjes gesneden of 1 blik tomaten
 • 200g sperziebonen gestoomd
 • 150g erwten vers of diepvries gestoomd
 • 200g baby spinazie
 • Peper en zout
 • 1/2 theelepel komijnpoeder
 • 1/4 tot 1 theelepel chilipeper naar smaak
 • 1/4 theelepel kurkuma
 • olijfolie om te bakken

Bereiding:

«Paneer»

Verhit wat olie in een braadpan en bak de paneer circa 4 minuten tot ze een knapperige korst hebben.

«Tomatensaus»

Verhit wat olijfolie in een braadpan en stoof de ui en de look tot ze glazig zijn. Doe de blokjes tomaat erbij en bak ze 5 à 10 minuten tot ze net zacht beginnen te worden. Kruid met peper, zout, de komijn, de chili- en de kurkumapoeder.

Schep de sperziebonen en de erwten door de tomatensaus en verwarm alles goed door. Verdeel de baby spinazie over de borden, schep de tomatensaus er bovenop en werk af met de stukken paneer. Serveer met rijst en yoghurt.Eventueel nog wat naanbord erbij (gekocht of vers gemaakt). Heb je meer tijd maak dan een lekkere raïta.

«b»Tip:

Heb je de spinazie liever gestoofd, voeg die dan juist op het einde van de klaargemaakte tomatensaus toe en laat enkele minuten mee sudderen. Geen stoomoven of stoompan, kook dan de sperziebonen en de erwten.

Boek: Puur India

Meer overheerlijke recepten