Couscoussalade met pompoen

Couscoussalade met pompoen

Dit is de iets minder bewerkelijke versie van de superaromatische couscoussalade uit het boek ’Simple food’ van Sergio Herman.

  • 6 personen

Ingrediënten

  • 1 butternut of hokkaïdo pompoen, niet geschild en in blokjes van 2cm gesneden
  • 1 aubergine in blokjes van 1,5 cm gesneden
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • de pitten van 1 granaatappel
  • 2 rode uien of sjalotten, versnipperd
  • 2 tomaten, gepeld en in brunoise gesneden
  • 250g couscous
  • 3 dl groentebouillon
  • 1 à 2 limoenen, zeste en sap
  • 1/2 bos versneden korianderblaadjes en -stelen
  • 10 versneden blaadjes munt
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 1dl olijfolie
  • wat extra olijfolie
  • 8 eetlepels sushi-azijn
  • 1 theelepel za’atar (facultatief)
  • zwarte peper en fleur de sel
  • geroosterde witte of zwarte sesamzaadjes

Bereiding:

Verwarm de oven op 210°C. Leg de blokjes pompoen en aubergines apart op een bakplaat (de gaartijden kunnen soms verschillen). Voeg enkele eetlepels olijfolie toe. Meng alles en rooster 15 à 20 minuten of tot de groenten gaar zijn. Laat afkoelen. Breng de groentebouillon tot aan het kookpunt en giet over de couscous. Laat deze afgedekt zwellen. Roer de couscous los een laat afkoelen. Meng de couscous met de pompoen, aubergine, kikkererwten, tomaten, rode ui, granaatappelpitten, koriander, munt, za’atar, zeste en sap van 1 limoen (je kan er op het einde nog meer aan toevoegen indien nodig), 1 dl olijfolie, sushi-azijn en ras el hanout. Breng op smaak peper en zout.

Tip:

Je kan deze couscoussalade op voorhand maken, maar serveer ze op kamertemperatuur. Wil je een nog meer verfijnde versie, gebruik dan 250g gedroogde kikkererwten in de plaats van een blik. Week de kikkererwten een nachtje in koud water, zeef en spoel onder koud stromend water en kook ze in ongeveer een uur gaar in een gezouten water.

Bron: ‘Simple food’ van Sergio Herman.

Meer overheerlijke recepten