Veggie gehaktschotel met prei

Veggie gehaktschotel met prei

Deze Vlaamse oerklassieker heb ik in een vegetarisch recept gegoten. Wil je nog een stapje verder gaan en het helemaal vegan proberen dan kan dit perfect.

  • 4 personen

Ingrediënten

Aardappelpuree:

  • 700g netto aardappelen (reeds geschild )
  • 20g (plantaardige) boter
  • ca. 200ml (plantaardig) melk
  • Peper, zout en nootmuskaat

Prei-kaassaus:

  • 700g prei, in ringen gesneden
  • 40g (plantaardig) boter
  • 40g bloem
  • ca. 5 dl (plantaardige) melk
  • 200g geraspte kaas naar keuze (emmentaler, cheddar) of vegan kaas (bv. Cheddar Violife)
  • peper, zout en nootmuskaat

Veggiegehakt:

  • 400g vegetarisch gehakt van Greenway
  • peper en zout
  • 1 theelepel gedroogde tijm

Bereiding:

Aardappelpuree

Kook de aardappelen. Draai ze daarna tot puree samen met de boter en de melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Neem een ruime ovenschotel en beboter. Verdeel de puree over de bodem.

Het gehakt kruiden met peper, zout en tijm. Kort aanbakken in wat boter en over de puree verdelen.

Prei-kaassaus

Smelt een klontje boter in een pan en stoof de prei, doe er een bodempje water bij en laat verder garen tot ze zacht zijn.

Smelt in een andere pan boter en roer er de bloem door. Laat de roux even drogen en voeg de melk toe. Roer tot een lichtgebonden saus. Voeg de kaas toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng de prei eronder en giet dit over het gehakt.

Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 190°C gedurende 20 à 30 minuten.

Meer overheerlijke recepten