Tinto de verano con espuma de limon

Tinto de verano con espuma de limon

De klassieke tinto de verano is naast de sangria het zomerdrankje van de Spanjaarden. Een frisse, goedkope wijn wordt aangelengd met Gaseosa (frisdrank). Bij ons niet altijd verkrijgbaar, maar kan door Fanta citroen vervangen worden. In Malasaña, een hippe wijk van Madrid, bevindt zich het trendy tapas restaurant ‘Ochenta Grados’. Hun tinto de verano wordt met een luchtige espuma van citroen geserveerd. Hemels! Na enkele pogingen en dankzij het recept van El Bulli voor de espuma ben ik super tevreden met het resultaat. Zomer of niet: het zal smaken.

  • 8 personen

Ingrediënten

Espuma de limón:

  • 100g citroensap
  • 100g suikersiroop (50/50)
  • 100g water
  • 3g blaadjes gelatine, geweekt in koud water
  • 30g pro espuma cold

Tinto de verano:

  • 1 fles rode wijn (Spaanse, frisse goedkope wijn)
  • 320ml Gaseosa La Casera limón of fanta citroen
  • ijsblokken

Bereiding:

Espuma de limón

Los de gelatine op in het lichtjes verwarmde water. Voeg de overige ingrediënten toe en mix (staafmixer) 15 seconden. Giet door een zeef en vervolgens in de espumafles. Sluit goed af en voeg 1 à 2 capsules toe. De fles 3 à 4 keer krachtig schudden en enkele uren in de koelkast horizontaal leggen.

Doe 80ml rode wijn, 40ml fanta citroen, 2 ijsblokken in en glas en spuit wat espuma erop.

Tip:

Wil je tinto de verano maken zonder espuma dan is de verhouding 1/1.

Meer overheerlijke recepten