Een taart met zanddeeg, pistachebiscuit en witte chocoladepistacheroom maken vergt veel moeite en tijd.
De meeste amateurkoks beginnen reeds te puffen en hebben geen zin om er aan te beginnen.
In dit recept worden zowel het zanddeeg als de biscuit in één en dezelfde vorm gebakken.
Een briljante vondst van toppatissier Christophe Michalak.
Benieuwd hoe het moet?…
Deze rabarbertaart met speltbloem (of gewone bloem) is heel simpel en in een mum van tijd klaargemaakt.
Ideaal om met de kinderen aan de slag te gaan.
Voor het beslag worden al de ingrediënten samen in één kom gemengd, in een beboterde ovenschaal of taartvorm gedaan. Bedekken met stukjes rabarber, wat rietsuiker erover en zwier maar de oven in.
‘Hoe bak ik zuurdesembrood’ van Emmanuel Hadjiandreou is een mooie aanwinst.
Hij laat je kennismaken met zuurdesem en het proces van langdurige gisting.
Het is vooral de gevarieerde samenstelling van recepten die me zo aansprak. Volkoren, bakken met oude graansoorten, zuurdesembrood op basis van andere gistculturen, glutenvrij en zuurdesemlekkernijen komen hier aanbod.
Het kneden gebeurt niet met de keukenrobot maar met de handen. Hij gebruikt hier een eenvoudige vouwtechniek die beschreven staat in de werkwijze.
Vandaag heb ik gekozen voor de zuurdesembrioche.
Twee weken geleden konden we de eerste winterbloemkolen op ‘Het Polderveld’ oogsten.
Prachtexemplaren en dit zo vroeg op het jaar.
Geplant in augustus en drie verschillende variëteiten die vanaf half april tot half mei oogst geven.
Door het aanhoudende warme weer en misschien ook door de droogte op het veld stonden in een mum van tijd veel bloemkolen op ontploffen.
Bijgevolg mochten geïnteresseerden nog een extra kool meenemen naar huis. Misschien voor het maken van bloemkoolsoep of in mijn geval voor de echte belgische pickles.
Aan de lege rekken in de winkel te zien, heeft iedereen voldoende bloem in huis. Tijd om jullie wafelijzer van onder het stof te halen voor deze boterwafeltjes. Recept van het jaar 40 vóór de Coronacrisis.
Een fantastische glutenvrije chocoladecake met verschillende opties.
Met of zonder frambozen en ook de chocolademousse kan je achterwege laten.
De chocoladecake zelf is een recept van onze Belgische toppatissier Roger Van Damme. Ik heb enkel het bakpoeder vervangen door glutenvrije bakpoeder (niet alle bakpoeders zijn glutenvrij!) en heb er wat frambozen aan toegevoegd. Dit zorgt voor een frisse toets.
De luchtige chocolademousse komt van de Franse topper Christophe Michalak.
Kortom Fabilicious meets Van Damme meets Michalak.
Mijn nieuwste ontdekking! ‘Groene burgers’ van Martin Nordin.
Een heel mooi geïllustreerd boek met een 30-tal recepten van vegetarische burgers. Ook verschillende bijhorende hamburgerbroodjes, sauzen, heerlijke bijgerechten en toppings komen hier aan bod.
Ik kon gewoon niet kiezen welke burger ik eerst zou klaarmaken. Dan maar met het allereerste recept begonnen.
Borlottibonen-cantharellenburger.
De cantharellen waren niet voorradig, dus heb ik oesterzwammen en gedroogde porcini in mijn winkelkar gelegd.
Op de zelfplukboerderij konden we deze herfst 12 soorten droogbonen oogsten waaronder de Borlotti. Een arbeidsintensieve klus om deze te plukken, doppen, verder te drogen en nadien bij bereiding terug te weken. Altijd handig om zo’n voorraadje bij de hand te hebben, zeker nu we in Coronatijden niet frequent de deur uit mogen. Deze nobele bonen geven de hummus naar onze mening een fijnere smaak in vergelijking met de traditionele kikkererwten.