Lange suissen

Lange suissen

De beste lange suissen (ook wel Zwitserse brioche of brioche suisse genoemd) ooit, toch volgens onze zoon. ‘Er zit tenminste genoeg banketbakkersroom in.’ Ik moet toegeven dat ik voor één keer mijn perfectionistisch kantje achterwege laat en in tegenstelling tot de meeste recepten meer banketbakkersroom gebruik. Dus geen lange suissen strak in het pak, maar uitpuilend van de crème. Ben je zeker dat je dit weekend niet langskomt, Bram?

Lees meer

Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop

De vlier staat nu volop in bloei. Tijd om wat bloesems te oogsten voor het maken van een heel aromatische vlierbloesemsiroop. Ideaal als basis voor een verfrissende limonade met deze zomerse temperaturen, maar ook een goede basis voor een sorbet of cocktail.

Lees meer

Fantastik rabarber/vanille/tonka

Fantastik rabarber/vanille/tonka

Fantastik rhubarbe vanille… de Marie uit ‘Michalak Masterbook’ staat al enkele jaren op mijn lijst. Deze echte showstopper is waanzinnig lekker!!!

Met de eerste aardbeien uit de tuin heb ik de rabarbercompote gepimpt en ook gebruikt voor afwerking (in de plaats van frambozen). De hoeveelheden hier en daar wat aangepast.

Plan alles een beetje op voorhand. De crème van vanille-tonka kan gerust een week in de vriezer blijven zitten. De compote en de witte chocoladeroom maak je daags voordien. Het zanddeeg en de biscuit worden in dezelfde vorm gebakken. Geniaal. Ook zin om aan de slag te gaan, maar liever iets eenvoudiger? Kijk dan zeker eens naar aardbeien fantastik en passievruchten fantastik.

Lees meer

Caponata van rode biet en rabarber

Caponata van rode biet en rabarber

Caponata van rode biet en rabarber. Heerlijk met geitenkaas, al dan niet gegrild, blauwe schimmelkaas, burrata, blokjes feta,… Een gezonde lunch als je er wat gemengde sla en een geroosterd sneetje brood bij geeft. Serveer de caponata het liefst op kamertemperatuur, de smaken komen dan het best tot hun recht.

Lees meer

Frisco’s

Frisco’s

Al gehoord van Ice chocolade van Callebaut? De chocolade om huisgemaakte magnums te voorzien van een fijn, krokant laagje chocolade. Geen extra toevoeging van cacaoboter of neutrale olie. En de chocolade hoeft ook niet getemperd te worden. Wat een pluspunt! Ice chocolade is verkrijgbaar in verschillende smaken. Deze manier en ook de andere methodes vind je in de werkwijze beschreven.

Lees meer

rabarbertaart

rabarbertaart
				Foto : Anneke Ruijsbroek

Nu het rabarberseizoen weer is aangebroken, wil ik zo graag het prachtige taartje van Philippe Conticini met jullie delen. Maar dan in een minder bewerkelijke versie.

Lees meer

Veggie gehaktschotel met prei

Veggie gehaktschotel met prei

Deze Vlaamse oerklassieker heb ik in een vegetarisch recept gegoten. Wil je nog een stapje verder gaan en het helemaal vegan proberen dan kan dit perfect.

Lees meer

Veggie wok met ramen

Veggie wok met ramen

Als je een etentje hebt met vrienden vegetariërs en niet-vegetariërs hoor ik vaak de opmerking van wat nu gekookt! Deze veggie wok is een heel lekker eenvoudig gerecht. En gemakkelijk te combineren met bijvoorbeeld gebakken eend met wat hoisin saus erbij voor wie toch graag een stukje vlees eet. Het gerecht kruid ik af met cacao pepper szechuan orange (te verkrijgen in de speciale horecawinkels of online). Dit is een specerijenmengsel van cacao, szechuan peper, gedroogde sinaasappelstukjes, steranijs en koriander. Door de aanwezigheid van cacao wordt dit meestal gebruikt in de patisserie, maar is verrassend lekker bij vleesgerechten. Je kan natuurlijk ook gewone peper of enkel szechuan peper gebruiken. Maar ik vind het zeker een meerwaarde!

Lees meer

Pasteis de nata

Pasteis de nata

Pasteis de nata of pasteis de Belem, wie kent dit Portugese gebakje niet? Knapperig bladerdeeg gevuld met een aromatische romige crème. Kies voor een kwaliteitsvolle bladerdeeg met echte boter of de moedigen onderons kunnen die zelf maken.

Lees meer