Brugse kletskoppen

Brugse kletskoppen

Brugse kletskoppen of Dentelles de Bruges zijn flinterdunne, harde, krokante koekjes. Steden als Brugge, Gent en Veurne zijn ervoor gekend. De Brugse kletskoppen worden gemaakt met gehakte of gemalen amandelen. Voor de Gentse kletskoppen gebruiken we hazelnoten.

Lees meer

Zwarte bun

Zwarte bun

Een tweede variant op ‘zwart’ brood. Een fancy bun te vullen met verschillende burgers of beleggen met een sneetje gerookte zalm en wat cream cheese.

Lees meer

Herfstslaatje met aardpeer en vijg

Herfstslaatje met aardpeer en vijg

Croûtons in een slaatje zorgen altijd voor een crunchy bite. Heerlijke stukken brood gebakken in olie. Hier is een gezondere versie. De sneetjes brood in een broodrooster goed toasten en dan in stukken trekken. Er komt geen olie aan te pas. Niet helemaal dezelfde smaak, maar gemengd in het slaatje en met de mosterdvinaigrette erbij, zijn we de originele croûtons vlug vergeten.

Lees meer

Sacristain

Sacristain

In de zomervakantie gaan we enkele weken windsurfen in Frankrijk. Een auto volgeladen met op het dak 4 surfplanken, een surfbox en nog fietsen achterop. Je kunt er gewoon niet naast kijken. Als we opnieuw huiswaarts keren dan rijden we vlak bij Niort naar La Crèche. Om 6u 30 ’s morgens, het dorpje ligt er nog muisstil en verlaten bij, opent de lokale bakkerin haar deur. Met heel ons getrek voor de bakkerij zegt ze steevast: ‘Les Belges sont arrivés’! We kopen er wat stokbrood voor onderweg en de overheerlijke sacristains. Een gigantisch lange boterkoek gemaakt van bladerdeeg, gevuld met crème patissière en stukjes chocolade. Hoewel ik stevig kan ontbijten, heb ik met 1 sacristain voldoende en ben ik een tijdje zoet! Mijn sacristains zijn niet zo lang en zo lekker. Maar het komt dicht in de buurt!

Lees meer

Couscoussalade met pompoen

Couscoussalade met pompoen

Dit is de iets minder bewerkelijke versie van de superaromatische couscoussalade uit het boek ’Simple food’ van Sergio Herman.

Lees meer

Pompoenquiche met geroosterde puntpaprika en feta

Pompoenquiche met geroosterde puntpaprika en feta

Op het Polderveld zijn alle pompoenen geoogst. Een prachtig herfsttafereel! Pompoenen in verschillende kleuren, rassen en maten. Ook de puntpaprika’s hebben het dit jaar schitterend gedaan. De struiken hangen er afgeladen vol. Vandaar dat ik deze twee topgroenten in een hartige quiche heb verwerkt.

Lees meer

Moussaka

Moussaka

De allerbeste moussaka! Deze moussaka is zeer rijk van smaak. Lamsgehakt, feta, Griekse yoghurt en een rijke tomatensaus. Wil je een minder uitgesproken smaak, vervang dan het lamsgehakt door runds-of varkensgehakt. In veel moussaka’s zitten er geen aardappelen, maar ik hou er wel van. Je kan ze dus gerust schrappen. Om het geheel minder zwaar te maken, serveer ik er altijd een fris slaatje bij.

Lees meer

Marokkaanse pompoensoep

Marokkaanse pompoensoep

Weer pompoensoep!!! Ja, ik kan er niet genoeg van krijgen. De Marokkaanse kruiden geven aan deze pompoensoep een extraatje. Allesbehalve saai. Pittig door de gember en de harissa en tegelijk verzachtend door de room. Het rozenwater en de ras el hanout brengen Marokko dichterbij. De room, zwarte sesamzaadjes en de verse koriander geef ik er apart bij. Iedereen kan dan naar eigen smaak zelf kiezen wat hij of zij lekker vindt.

Lees meer

Bramen-appeltaart met yoghurt

Bramen-appeltaart met yoghurt
                                                           Foto : Anneke Ruijsbroek

Het lijkt vandaag of de herfst zijn intrede heeft gedaan. Daarom deze passende bramen-appeltaart met yoghurt. Een combo van de eerste oogst appelen en walnoten met de laatste pluk van bramen uit de tuin.

Lees meer

Pasta puttanesca

Pasta puttanesca

3 mogelijke versies voor deze pasta puttanesca: de klassieker met ansjovis, een met gerookte kalkoenreepjes voor wie niet van ansjovis houdt en een veggie met courgetteblokjes.

Lees meer