Sandwiches, een klassieker voor de zondagmorgen.
Makkelijk op voorhand te bakken en in de diepvries te stockeren.
De sandwiches, net uit de oven, half afgekoeld in plastic diepvrieszakjes verdelen en onmiddellijk sluiten. Op deze manier komt er nog wat stoom vrij in het zakje en zorgt dit ervoor dat de sandwiches niet uitdrogen. Volledig laten afkoelen en invriezen. Voor gebruik ontdooien en 3 minuutjes in de oven (150°C) warmen.
Paneer (of panir) is een kaas afkomstig uit India. Gemaakt van volle melk, die door toevoeging van een zuur, zoals citroensap of yoghurt, gaat stremmen.
Je kan dit thuis zelf maken, maar in de Aziatische winkels en in sommige natuurwinkels zijn ze verkrijgbaar.
De inspiratie van dit recept heb ik uit het kookboek ‘Puur India’ van Meera Sodha gehaald.
Zij heeft de matar paneer (curry van doperwten en paneer) in een jeugdiger jasje gestopt.
En ik heb er de Fabilicious versie van gemaakt.
De paneer kan je ook perfect vervangen door tofu.
Gekonfijte citroenen worden zeer veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken.
Een echte smaakmaker in hun traditionele tagines.
De citroenen worden eigenlijk gepekeld en de schil wordt hierdoor zacht.
Je mag zowel het vruchtvlees als de schil opeten of gewoon enkel als smaakmaker laten meestoven.
Ben je in Brussel spring dan zeker eens binnen in een typisch Noord-Afrikaanse winkel.
Daar verkopen ze de emmertjes met ingemaakte citroenen aan zeer democratische prijzen.
Spiegeltjes zijn koekjes op basis van amandelmeel, gevuld met frangipane en afgewerkt met afdekgelei (of in mijn geval abrikozenconfituur) en fondantsuiker.
Sommige bakkers verkopen ze nog, maar ik zag ze vroeger veel meer in de toonbank liggen.
Dit recept is afkomstig van Christophe Declercq en heb ik lang geleden eens kunnen bemachtigen. Maar vraag me niet meer van wie.
Nu ik met bloggen gestart ben heb ik dus wat opzoekingswerk verricht.
Want ere wie ere toekomt!
Christophe Declercq is vakleraar banket en ijs aan de Brugse hotelschool Ter groene Poorte en heeft al heel wat boeken over koekjes, desserts, ijs en nog zoveel meer uitgegeven.
Ja, waar heb ik al die tijd gezeten.
Zo te zien zat ik op een andere planeet.
Met mijn verjaardag in zicht zal ik thuis al lichtjes een hint geven voor een ideaal verjaardagsgeschenk.
Zou ik meerdere boeken kunnen vragen? Want de keuze zal moeilijk worden.
Het recept van de abrikoos-citroen en kokostaart is van Kirsten Tibbals uit Savour Online Classes. De titel spreekt voor zich. Hier worden (tegen betaling) online bakcursussen gegeven. Met duidelijke video’s en zeer veel tips en uitleg.
Ben je echt verzot op kokos dan zal dit recept je zeker kunnen bekoren.
Het is een bewerkelijke taart, maar je kan een stap overslaan door de shortbread niet zelf te bakken. En je kan er zelf een glutenvrije taart van maken door de shortbread te vervangen door glutenvrije koekjes.
Het is niet de typische citroentaart met het harde zanddeeg die we normaal gewoon zijn.
De taartbodem heeft een zachte structuur.
Ben je in het bezit van een thermomix, dan is je lemoncurd vlug gemaakt.
De meringue maak je gerust de dag op voorhand.
De hoeveelheden in het recept heb ik reeds aangepast. Maar kleine hoeveelheden maken in de patisserie is niet altijd evident.
Ik heb met de rest van de zelfgebakken shortbread en de overschot van de lemoncurd nog wat kleine mignardises gemaakt.
Met pompoenen kan je voortreffelijke chutney’s maken. Als aanvulling bij een indische curry, maar ook bijzonder geschikt als garnituur bij paté’s en charcuterie.
Met zijn dieporanje kleur en rijk van smaak, is dit een aanwinst voor de provisiekast.
Een broccolisoep opgesmukt met wat knolselder en paddestoelen, alledaags of feestelijk met wat extra garnituur als afwerking!
Je zal ondertussen al gemerkt hebben dat ik fan ben van de Dindesse. Niet alleen goed van smaak, maar ook laag in vetpercentage. Je kan natuurlijk ook gewoon gerookte varkensspek gebruiken. Of het spek vervangen door wat extra knolselder voor de vegetariërs onder ons.
Dit taartje is gemaakt met passie, de stukjes gekonfijte gember zorgen voor een extra toets en het krokantje is hemels.
Het is een recept uit het ‘Michalak Masterbook’. Deze heb ik, zoals dikwijls, lichtjes aangepast.
Een zeer bewerkelijk taartje, maar eigenlijk niet zo moeilijk.
Een winterslaatje met red meat radijzen, rode biet en sinaasappel! Daar haal je de zon mee in huis.
De red meat radijzen zijn hier nog niet echt ingeburgerd.
Ze worden ook wel watermeloen radijzen genoemd en vinden hun oorsprong in China.
Deze radijs is groter, zachter van smaak en heeft een prachtige kleur!
Vroeger was ik niet zot van de combinatie chocolade-sinaasappel.
Tegenwoordig zou ik overal wat zeste van sinaasappel in doen.
Dus kwam ik op het idee om mijn chocolade friands ook met zeste van sinaasappel te pimpen.