Grissini met of zonder parmezaanse kaas

Grissini met of zonder parmezaanse kaas

In ieder Italiaans restaurant krijg je meestal voorverpakte grissini’s van goede of minder goede kwaliteit. Deze zelfgemaakte variant met of zonder speciale kruiding voegt toch nog een andere dimensie toe aan je soep of aperitief in combinatie met een spread, hummus of tapenade.

Lees meer

Jeannine's appelkoek

Jeannine's appelkoek

Tijdens het plukken van de o zo mooie rode appels van mijn halfstammig appelboompje dacht ik terug aan mijn kinderjaren. Onze buurvrouw Jeannine bakte dikwijls een appelkoek. Ze vulde de hele bakplaat want aan alle kinderen in de straat moest ze toch een stukje of liever een ferm stuk kunnen geven. Pure nostalgie! Het water kwam me in de mond en na het plukken ben ik dan meteen aan de slag gegaan. Wel wat minder suiker gebruikt en heb nog 150g frambozen toegevoegd. Zij zorgen voor de extra frisse toets!

Lees meer

Hummus

Hummus

Deze specialiteit oorspronkelijk afkomstig uit de Levant is ondertussen ook bij ons goed ingeburgerd. Geserveerd in een mooi kommmetje met crackers, grissini’s of taco’s is dit een heerlijk ‘sharing’ aperitiefhapje.

Lees meer

Frambozenconfituur

Frambozenconfituur

De frambozenstruiken in mijn tuin hingen dit jaar weer afgeladen vol met de super heerlijke vruchten. Het hele jaar door hebben we er plezier van. Vers zijn ze natuurlijk op hun best, maar ook in de diepvries kan je ze goed bewaren. Ik gebruik ze dan voor mijn frambozenconfituur of maak er sorbet van. Hier een eenvoudig recept van mijn confituur. Je hoeft er geen pectine aan toe te voegen want de frambozen bevatten er voldoende.

Lees meer

Tomaten-knolseldersoep

Tomaten-knolseldersoep

Soep staat dagelijks op het menu. Dat is comfy food voor mij. Het moet al snikheet weer zijn om geen soep te verorberen. En dan nog er is niks mis met een verfrissende gazpacho! Tomatensoep in de winter daar hoort een beetje knolselder bij. Dit recept kwam toevallig tot stand. Had zin in tomatensoep en zag nog een restje knolselder liggen in de koelkast. Te weinig om er nog veel mee aan te vangen, dan maar mee de soeppot in. Het resultaat was verrassend lekker! De knolselder zorgt voor een extra toets. Het wordt meer een velouté zonder toevoeging van room. Dus gezonder! Ik heb er ook bewust voor gekozen om de groenten niet aan te stoven in boter of olie.

Lees meer

Dominomoppen

Dominomoppen

De boeken van patissier Jef Damme uitgegeven eind de jaren ’80 heb ik als autodidact verslonden. Van koekjes, chocolade, gebak en taarten tot ijs en sorbet. Was toen heel vernieuwend niet enkel voor de hobbybakker, maar ook voor de professionele bakkers. Zelfs vandaag kan ik bij de patisseries zijn creaties eruit pikken. Ook hotelschool Spermalie, waar ik enkele jaren geleden 2 modules patisserie volgde, gebruikt nog veel van zijn recepten. De boeken zijn jammer genoeg niet meer verkrijgbaar, enkel op 2de hands worden ze sporadisch eens te koop aangeboden.

Lees meer

Zalmpotje in de oven

Zalmpotje in de oven

Waar ik dit recept heb gehaald kan ik mij niet meer herinneren. Maar het komt na al die tijd nog regelmatig op tafel. Heb je weinig tijd, geen zin om een berg afwas te doen, dan is dit ideaal om te maken. Alhoewel het gerookt spek een extra toets geeft aan de zalm, kan je het ook achterwege laten.
Ik gebruik zeer graag gerookt spek van kalkoen. Dindesse genaamd. Verkrijgbaar als ontbijtspek en spekreepjes. Heerlijk van smaak en bovendien een pak minder calorieën dan varkensspek!!! Wordt gemaakt van mager kalkoendijvlees en bevat slechts 5% vet op 100gram.

Lees meer

Aardpeerchips

Aardpeerchips

In onze moestuin worden de aardperen weer massaal geoogst. Eenmaal je aardperen begint te telen dan geraak ze nog moeilijk kwijt. Je moet maar een knol vergeten te oogsten en het jaar erop komen ze opnieuw tevoorschijn. Ik zal dan naar jaarlijkse gewoonte weer vrienden, buren, familieleden,… met dezelfde vraag lastig vallen. “Kan ik jullie plezieren met wat aardperen?“ Gelukkig is het een dankbare knol die je in veel gerechten kan verwerken.

Aardpeerchips is een lekker aperitiefhapje, maar kan ook als afwerking van een gerechtje gebruikt worden. Heb inmiddels 2 versies, gefrituurd en in de oven gebakken.

Lees meer

Friands

Friands

Simpel en makkelijk dit o zo lekker amandelcakeje! Friands! Ik heb er al duizenden gebakken, mooi verpakt cadeau gegeven en het recept meermaals doorgegeven. Vandaag de dag zijn ze bij de bakker niet meer weg te denken, zelfs in verschillende variaties. Hier het recept dat in de loop der jaren ongewijzigd is gebleven. Mijn nieuwe varianten zal ik zeker nog wel eens posten.

Lees meer